Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie

Voor een duurzamere wereld.

Avans Expertisecentrum
Technische Innovatie
Groeien begint met kennis
29-04-2024

Nieuwsbrief ETI!

Beste relatie,

In deze nieuwe nieuwsbrief leest u over de ontwikkelingen binnen het Expertisecentrum Technische Innovatie (ETI) van Avans Hogeschool. Denk hierbij aan de activiteiten en voortgang rondom onze onderzoeksprojecten, impact in het onderwijs en de bijdragen die we leveren aan het werkveld en de maatschappij. En nog veel meer interessant nieuws, dus veel leesplezier!

 

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat uiteraard graag. Dit kan per mail (info.ETI@avans.nl) of via telefoonnummer 088-5257772.

Afscheid lector Emile Quanjel

Na 8 jaar nemen wij afscheid van Emile Quanjel als lector Innovatie Bouwproces en Techniek bij Avans Hogeschool. Emile heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet voor het verbeteren van het onderwijs bij met name de opleidingen van de Academie voor Bouw & Infra. Dit is gerealiseerd door middel van kennisontwikkeling via stages, afstudeerateliers, multidisciplinaire projecten, professionalisering van docententeams en begeleiding van promovendi.

Het lectoraat heeft onder zijn leiding een groot aantal externe activiteiten uitgevoerd, waaronder een breed scala aan praktijkgerichte onderzoeksprojecten. Deze acties leverden gezamenlijk een bijdrage aan de missie van het lectoraat: het verrichten van praktijkgericht onderzoek, opleiden van professionals en kennisvermeerdering. Bij dit alles heeft hij altijd de samenwerking opgezocht met Avans medewerkers, externe partners, partijen en organisaties. Vanuit de focus van het lectoraat - energie- en materiaaltransitie - is daarmee een mooie bijdrage geleverd aan een duurzamere wereld.

Samen verder bouwen

De oogst van het lectoraat Innovatie Bouwproces en Techniek vormt mooi materiaal voor het vervolg. Tijdens het event ‘Samen verder Bouwen’ heeft Emile het stokje overgedragen aan de nieuwe lector Gebouwde Omgeving, Perica Savanović. Als dank en herinnering heeft Emile in samenwerking met PEP Business Creators diverse reflectiefilmpjes gemaakt over zijn tijd als lector en wat er in de afgelopen jaren gerealiseerd is inclusief een reflectie op het geheel. Deze filmpjes kunt u hier bekijken. Avans bedankt Emile voor zijn enthousiaste, deskundige inzet en alles wat hij de afgelopen jaren bereikt heeft. Vanaf heden zal Emile zijn weg vervolgen als regisseur & producent voor het ontwerpen van (verander)processen en projecten. Hij is bereikbaar via: quanjelemile@gmail.com of via 06 534 932 36.

 

Avans en buren werken aan duurzame energievoorziening Paleiskwartier

Avans werkt samen met onder meer Arcadis, Brabant Water en Enexis Netbeheer aan een gezamenlijke duurzame energievoorziening in het Paleiskwartier in Den Bosch. Na een oproep pitchten zij hun initiatief bij de Bossche EnergieCoalitie (BEC). Avans en partners wonnen en krijgen nu begeleiding van een energieontwikkelaar. Om grotere stappen te zetten in de energietransitie is samenwerking tussen bedrijven nodig. Lees het hele bericht op avans.nl.

Winnaars Challenge Innovatie Manager

In een eerdere nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over de Challenge Innovatie Manager van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans. Tijdens deze challenge bereiden gemotiveerde studenten zich samen met innovatieve bedrijven voor op de toekomst. De Challenge wordt aangeboden als aanvullend lesprogramma. Dit keer deden bedrijven mee als Siemens, Indicia, Stork, Fruitmaster, VDL ETG en Brabant Water. De studenten moesten een pitch verzorgen voor de coaches van Avans en de deelnemende bedrijven. Net als bij The Voice draaide de coaches voor de pitches die ze goed vonden, vervolgens mochten de studenten een keuze maken. Een van de coaches was onze eigen lector Smart Energy, Jack Doomernik en ook docentonderzoeker Ad Breukel mocht de studenten begeleiden. Inmiddels is de challenge afgerond en zijn de winnaars bekend. Het team van Fruitmasters haalde de meeste punten tijdens de workshops, publieksprijs en vakjury en werd tweede met hun YouTube-filmpje. Hun challenge betrof een zoektocht naar de boomgaard van de toekomst. ‘Het was een succesvolle sprong in het diepe!’ aldus een winnend teamlid. Wilt u als bedrijf ook met studenten aan de slag omtrent een innovatief vraagstuk? Neem dan contact op met Ben Snoeijs.

Exposure praktijkgericht onderzoek bij Avans

16 nationale en internationale studenten van Avans hebben binnen het onderwijsprogramma AiS (Avans Innovative Studio) gewerkt aan het vraagstuk: "hoe kunnen we zorgen voor een betere exposure van praktijkgericht onderzoek binnen de gebouwen van Avans?". In een hoog tempo zijn de studenten aan de slag gegaan om tot de kern van de vraag te komen. Vervolgens gingen ze in 5 verschillende groepen op zoek naar oplossingen. De studenten hebben in 2 weken tijd hun ideeën ontwikkeld, uitgewerkt in prototypes en aan ons gepresenteerd. Virtual Reality Video, Glass House, Red Press Button, Expertisecinema en een ‘experience month’ waren enkele ideeën die uit hun koker gekomen zijn. Deze outcome wordt meegenomen door de expertisecentra van Avans om er mogelijk een vervolg aan te gaan geven.

LEVE presenteert onderzoeksagenda tijdens conferentie Topsector Energie

Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) presenteerde 6 juni zijn onderzoekagenda, tijdens een conferentie van de Topsector Energie in Utrecht. Onze lector Smart Energy, Jack Doomernik, maakt onderdeel uit van dit lectorenplatform. De visie van LEVE krijgt vorm in vijf programmalijnen. ‘Als je weet waar je naartoe wilt, en hoe je daar wil komen, dan is het gemakkelijker om stappen te zetten. Nu zetten we vaak een stap vooruit en weer een halve stap terug’, zegt Jeike Wallinga, energietransitie-consultant en kartrekker van de LEVE-onderzoeksagenda. In een interview legt zij het belang van gezamenlijk onderzoek uit en vertelt zij waarom het delen van kennis belangrijk is. Het lectorenplatform is onlangs uitgelicht in het weekblad Elsevier (nr. 26). Richard van Leeuwen (lector Duurzame Energie Voorziening Saxion) en Tinus Hammink (programmamanager SEECE) vertellen hoe partijen gezamenlijk een bijdrage leveren aan de energietransitie. Het hele artikel is te vinden op www.planet-cause.nl. Deze website is onderdeel van een campagne van Mediaplanet, gericht op de energietransitie.

Wat doet een lector Smart Energy?

Jack Doomernik is onze lector Smart Energy. Zijn interesse ligt op het snijvlak van onderzoek, technologie, maatschappij en onderwijs. Hij heeft kennis en kunde opgebouwd op de volgende thema’s: Smart Grids, hernieuwbare energie, elektrisch transpost en internet of things. Jack is als lector betrokken bij het LEVE platform en het lectorennetwerk Urban Energy. Vanuit zijn lectoraat levert hij een bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Hij werkt hiervoor samen met stakeholders in diverse onderzoeksprojecten. In dit filmpje vertelt Jack wat hij precies als lector doet en wat de toegevoegde waarde is van praktijkgericht onderzoek voor zowel de studenten, het werkveld als de maatschappij.

Op naar een duurzame samenwerking

Maak kennis met ons tijdens het Resilient City event “technische innovaties voor de stad van de toekomst” op donderdagmiddag 14 november in ’s-Hertogenbosch. Deze middag presenteren wij u onze 5 actieve lectoraten: Smart Energy, Gebouwde Omgeving, Nieuwe Materialen en hun Toepassingen, Data Science & ICT en Robotisering & Sensoring. Lectoren, onderzoekers, docenten en studenten doen in deze lectoraten praktijkgericht onderzoek naar de ontwikkeling van de duurzame stad van de toekomst. De opgedane kennis wordt gedeeld en direct toegepast in de praktijk en in ons onderwijs. Onder leiding van dagvoorzitter Siebe Bakker laten wij u tijdens dit event zien wat onze visie is en kijken we samen met u naar de toekomst. De inspirerende keynote speaker deze middag is rijksbouwmeester Floris Alkemade. Dit event is bedoeld voor iedereen die actief met ons wil samenwerken en een positieve bijdrage wil leveren aan ons expertisecentrum. Reserveer de datum alvast in uw agenda.

Lectoren bij ons expertisecentrum

Na de start van drie nieuwe lectoren willen wij graag een vierde nieuwe lector aan u voorstellen via deze nieuwsbrief. Perica Savanović zal officieel vanaf 1 september ons expertisecentrum gaan versterken als lector Gebouwde Omgeving. Hij neemt het stokje over van Emile Quanjel die de afgelopen 8 jaar lector Innovatie Bouwproces en Techniek is geweest.

Perica Savanović

is een Rotterdammer uit voormalig Joegoslavië, waar hij tot 1992 woonde. Hij studeerde architectuur in Delft, is daarna gaan werken bij het architectenbureau Van den Broek en Bakema. Perica is vervolgens gepromoveerd aan de TU/e op het topic ‘Integraal Ontwerpen’. Naast het doen van onderzoek ging zijn aandacht tevens uit naar onderwijs en leven lang leren. Met veel plezier heeft hij bij TU/e het multidisciplinair masterproject ‘integraal ontwerpen’ ontwikkeld, begeleid en gecoördineerd. Over het onderwerp 'Intergraal ontwerpen en bouwen' heeft Perica enkele jaren workshops verzorgd voor permanente beroepseducatie van BNA en NLingenieurs. Na zijn promoveren heeft hij bijna acht jaar bij Stichting Bouw Research (SBRCURnet) gewerkt. Als (kennis)adviseur/ projectmanager en senior(kennis)adviseur/ programmamanager in een onafhankelijke positie en verschillende rollen. Zo was hij aanjager van het O&O (opleiding & ontwikkeling) programma ‘integraal samenwerken’ voor de bouwnijverheid, deed hij mee aan meerdere Europese onderzoeksprojecten en was adviseur in verschillende bouwprojecten en -organisaties. Perica heeft de afgelopen twee jaar bij Universiteit Utrecht gewerkt aan de (her)ontwikkeling van Life & Natural Sciences Labs en aan het Integraal Huisvesting Programma van de faculteit Diergeneeskunde. In al zijn werkzaamheden probeert Perica een brug te slaan tussen probleemoplossende en mogelijkheden verkennende benaderingen. Daarbij dienen mens, participatie en co-creatie altijd als uitgangspunten om tot gezamenlijke begripsvorming en integraal resultaat te komen. Op deze manier wil Perica ook als lector een bijdrage leveren aan de Resilient City. Perica is vader van een dochter en een zoon, met wie hij en zijn echtgenote graag stedentrips en natuurreizen maakt. In zijn vrije tijd luistert hij veel muziek, leest graag filosofie en rijdt motor.

CIRED conferentie in Madrid

Begin juni was onze lector Smart Energy, Jack Doomernik, aanwezig tijdens de 25e editie van CIRED conferentie in Madrid. CIRED is een internationale organisatie die zich met name richt op kennisontwikkeling en -deling bij elektriciteitsdistributie-bedrijven (DSO’s: Distribution System Operators) in de gehele wereld. Voor de Transmission System Operators (TSO’s) wordt een vergelijkbaar tweejaarlijks congres georganiseerd door CIGRÉ. Het idee is o.a. om in de toekomst een actievere rol in CIRED te vervullen met het lectoraat Smart Energy om de samenwerking met de netwerkbeheerders te verbeteren en een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk. Tevens willen we vanuit het lectoraat graag één of meer papers of posters presenteren tijdens CIRED 2021 in Genève. Klik hier voor het volledige verslag van Jack Doomernik.

Samen op zoek naar renovatieoplossingen

https://tracking.avans.nl/image/515/0/1885/d0a9ddce10cdc37c03ef8290c984b649/LOGO%20INTERREG%20JPG.jpg
In het onderzoeksproject ENLEB werken partners samen om burgers aan te zetten tot EnergieNeutraal LEvensloopbestendig Bouwen. Hiervoor wordt onderzoek verricht in 9 wijken verdeeld over Nederland en Vlaanderen. Onder andere om inzichten te krijgen over het opzetten van een co-creatieproces tussen alle betrokkenen (bedrijven en burgers). Een van deze wijken is de woonwijk Vinkenhof in Berlaar (BE). In het voorjaar organiseerde een van de projectpartners, Zonnige Kempen, hier enkele bewonersavonden. Door de bewoners uit te nodigen hoopte de organisatie meer zicht te krijgen op de pijnpunten van de woningen om zo samen tot een gedragen oplossing te komen voor toekomstige renovaties t.b.v. energieneutrale woningen. De avonden vonden plaats in één van de woningen die momenteel leegstaat en later zal dienen als demowoning van het project. Er zijn vervolgens ook keukentafelgesprekken gevoerd. Dit is een methode van de Bredase Energie Coöperatie (BRES). Tijdens keukentafelgesprekken wordt onafhankelijk advies gegeven over de te nemen stappen om een woning te verduurzamen. De methode is enigszins passender gemaakt voor het project door o.a. Kamp C en Universiteit Maastricht. Het opkomstpercentage en daardoor ook het bereik richting burgers was bij de keukentafelgesprekken aanzienlijk groter. Lees hier het hele artikel.

Solar Boat Race in Groningen

Na veel bouwen en organiseren heeft het Avans Solar Mariteam het laatste weekend van juni meegedaan aan de Solar Boat Race in Groningen. In totaal voeren 15 zonneboten mee. Tijdens deze race stond niet alleen snelheid maar ook duurzaamheid en uithoudingsvermogen centraal. Het team heeft hierbij deelgenomen aan drie spannende wedstrijd onderdelen. Het eerste onderdeel van de “Time trial”. Het doel was om op een zo efficiënt mogelijke manier de afstand (42 kilometer) over water te overbruggen. Hierbij wordt alles door een team dat aan 'wal' staat nauwlettend in de gaten gehouden. Zij doen dit om tijdig bij te kunnen 'sturen' zodat de zonneboot zo dichtbij mogelijk bij de eindstreep kan komen. Bij het volgende onderdeel “Endurance” moesten alle teams in een tijdspan van 60 minuten zoveel mogelijk rondjes rond een parcours van 5 kilometer afleggen. Het laatste onderdeel was de “Slalom” competitie. Zoals de naam al aangeeft was het hierbij belangrijk om zo snel mogelijk een slalom parcours af te leggen. Het Avans Solar Mariteam mag trots zijn, want na een geweldige prestatie zijn ze 9de geworden in het klassement. Dit resultaat was niet mogelijk geweest zonder de inzet van onze studenten, docent(onderzoekers) en de hulp van de sponsoren. De volgende race waar ze aan mee gaan doen is op 6 en 7 september in het centrum van Dordrecht. En ze hopen daarbij ook weer op veel publiek dat het team komt aanmoedigen! Om hun kans te vergroten is het team te sponsoren door het bieden van materiële of financiële steun. Neem voor meer informatie contact met ze op.

Hogescholen zetten opnieuw stappen met de SDG's: vernieuwend content- en stageplatform gelanceerd

De duurzame ontwikkelingsdoelen moeten onderdeel zijn van het hoger onderwijs zodat de leiders van de toekomst uitgerust worden met de juiste kennis en vaardigheden. Op het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen werd bekend dat alle 36 hogescholen het SDG Charter hebben ondertekend. Maar daar blijft het niet bij: Avans Hogeschool, Fontys, Hanzehogeschool en Saxion lanceren een vernieuwend content- en stageplatform dat studenten en duurzame ondernemingen rondom de Sustainable Development Goals verbindt. Voor de College van Bestuur-voorzitters van de vier hogescholen staat het als een paal boven water: om studenten klaar te stomen voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat, moeten de Sustainable Development Goals (SDGs) sterk verankerd zijn in het onderwijs. “De SDGs zijn een inspiratiebron en geven richting. Om een antwoord te kunnen geven op de maatschappelijke opgaven is het cruciaal dat studenten SDG-bekwaam worden”, stelt Paul Rüpp, voorzitter bij Avans Hogeschool. Lees het bericht verder op avans.nl.

Fijne zomervakantie

Een hele fijne zomervakantie toegewenst namens alle betrokkenen bij het Expertisecentrum Technische Innovatie. De volgende nieuwsbrief zal in het najaar verschijnen.

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt een aantal keer per jaar met onder andere redactionele bijdragen van onze medewerkers, lectoren, docentonderzoekers en studenten.

Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief, dan kunt u dit laten weten aan info.ETI@avans.nl. Eventuele reacties kunt u eveneens naar dit e-mailadres toesturen.

 

Voor meer informatie over het Expertisecentrum Technische Innovatie verwijzen wij u graag naar onze website.

Avans Hogeschool
088-525 77 72
info.ETI@avans.nl
Mailings
afmelden
Adresgegevens
Breda | 's Hertogenbosch | Tilburg
Volg ons
https://tracking.avans.nl/image/515/0/445/3af74d21b4bd7f7bd65abeaa20a89db9/twitter.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/442/5dbcafaa17d49cd5730cef32e43a2fe9/facebook.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/444/9b1de669430b840d62d1ae8cac55c9ad/linkedin.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/446/c95e79f9e5033cff6c3ed64c78d7742b/youtube.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/443/508a88779f0fa696751c3ff0a9d54e28/instagram.jpg