Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie
Veiligheid is
te weten
Avans
Expertisecentrum
Veiligheid
Groeien begint met kennis
September 2019

 

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief is er volop ruimte voor verschillende projecten, bijeenkomsten, en publicaties. De nieuwe lector Recht en Veiligheid, Julien van Ostaaijen, stelt zich voor. Er is aandacht voor de promotie van onderzoeker Robin van Halderen en u kunt zich aanmelden voor het jaarlijks terugkerend EV congres. 

Er zijn ook nog kaarten voor de theatervoorstelling De Achterkant van Avans in Den Bosch. Op 2 oktober is de eerste voorstelling. U kunt zich nog net aanmelden. Komt 2 oktober te vroeg, op 23 oktober is de voorstelling nog te zien in Breda. Lees verderop in de nieuwsbrief hoe u zich kunt aanmelden.

We wensen u veel leesplezier!

Nieuwe lector Recht en Veiligheid

https://tracking.avans.nl/image/515/0/4455/72fb19d426f491436c41fb381a790913/EV1909fotoJulienvanOstaaijen.jpg
Op 1 december 2019 verwelkomen we de nieuwe lector Recht en Veiligheid, de heer dr. van Ostaaijen. Op dit moment is hij als universitair docent Bestuurskunde verbonden aan Tilburg University (het Tilburg Institute of Governance). Van Ostaaijen heeft veel onderzoek gedaan naar lokaal bestuur, waaronder vraagstukken rondom democratie, legitimiteit en lokaal veiligheidsbeleid. In 2018 kwam zijn nieuwste boek ‘Tussen eerste overheid en tweederangsdemocratie’ uit, een analyse van de lokale democratie in Nederland.

De heer van Ostaaijen is daarnaast verbonden aan het Tilburg Center for Regional Law and Governance (TiREG) wat zich richt op vraagstukken met betrekking tot regionaal bestuur en recht. Van Ostaaijen zal bij het invullen van zijn lectoraat voortbouwen op eerder onderzoek en nieuwe projecten ontwikkelen. Daarvoor zal hij de komende tijd onder andere contact opzoeken met onze partners in de praktijk. Naast zijn werk voor het Expertisecentrum blijft Van Ostaaijen ook verbonden aan Tilburg University.

Meer informatie over zijn onderzoeksplannen en lectorale rede zullen in een van de volgende nieuwsbrieven te vinden zijn. U kunt Julien van Ostaaijen momenteel bereiken via: j.j.c.vanostaaijen@tilburguniversity.edu

Taakgerelateerd ongeoorloofd handelen bij de politie - promotie Robin van Halderen

Vrijdag 6 september promoveerde Robin van Halderen, onderzoeker bij het Expertisecentrum Veiligheid, aan de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit. Zijn proefschrift betreft een verkennend onderzoek naar ‘taakgerelateerd ongeoorloofd handelen’ binnen de politie. Het gaat om een specifiek soort regelovertreding door politieagenten: overtredingen ten gunste van de politietaak. Het onderzoek geeft inzichten in uitingsvormen en invloedsfactoren. Een rijke hoeveelheid casuïstiek wordt beschreven. Taakgerelateerd ongeoorloofd handelen is aan de orde in de dagelijkse werkzaamheden van agenten. Uiteenlopende factoren dragen bij aan taakgerelateerd ongeoorloofd handelen, een deel van deze factoren is te beïnvloeden door de politieorganisatie. Het proefschrift biedt richting voor vervolgonderzoek en geeft aanbevelingen voor de politiepraktijk.

 

Het proefschrift is te raadplegen op: https://bit.ly/2ONsdwR

 

In opdracht van het programma Politie en Wetenschap is er een publicatie van het onderzoek uitgebracht voor gebruik binnen politieteams en het politieonderwijs.

Theatervoorstelling Achterkant van Avans

Breaking Bad, Scarface, de Holleeder-soap; smullen op tv of dichterbij dan je denkt?

Wil je wel eens kennismaken met de gang van zaken aan de ‘achterkant’ van de samenleving en zien wat ondermijnende criminaliteit teweegbrengt? Kom naar de theatervoorstelling Achterkant van Avans! Speciaal voor studenten, medewerkers en relaties van Avans Hogeschool.

Toegang gratis, aanmelden verplicht: Hier aanmelden

Den Bosch, Theater aan de Parade, 2 oktober, 14:00 uur

Breda, Chassé Theater, 23 oktober, 14:00 uur


Teaser de achterkant van...

Bijeenkomsten

Congres Expertisecentrum Veiligheid

Uit de comfortzone!

Professioneel handelen in een snel veranderd krachtenspel

 

Het jaarlijkse congres van het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool vindt dit jaar plaats op donderdag 19 december 2019. Het congres staat in het teken van het thema ‘Uit de comfortzone! Professioneel handelen in een snel veranderend krachtenspel.'

Na een korte inleiding op de inhoud en de vorm van het programma vertrekken we (met de bus) naar verschillende locaties in ’s-Hertogenbosch. We gaan op bezoek bij diverse maatschappelijke instellingen, waar we met elkaar en met het werkveld de verdieping gaan zoeken.

De ervaringen van de ochtend vormen de basis voor het middagprogramma. We gaan dan met name in op de vraag wat het voor de professional betekent om in een moeilijke context betekenisvol te handelen. De manier waarop we in gesprek gaan sluit aan op het thema van dit jaar. Aansluitend vertellen alumni in hoeverre het onderwijs hen heeft voorbereid op hun huidige werk.

Het Expertisecentrum Veiligheid biedt een afwisselend, niet alledaags programma aan. Graag sluiten we deze bijzondere dag in stijl af. Tot slot nodigen we u van harte uit om het glas te heffen en terug te kijken op een inspirerend congres.

 

U bent van harte welkom 19 december. Het EV congres kunt u gratis bezoeken maar het is wel noodzakelijk dat u zich aanmeldt. U kunt zich via deze link aanmelden.



Studiemiddag Weerbaarheid van professionals in de veiligheidszorg

Professionals in de veiligheidszorg houden zich bezig met preventie, aanpak, opsporing en vervolging van vaak complexe casuïstiek. Dat werk vraagt niet alleen inhoudelijk iets van de professional. Die moet uiteraard kennis van de problematiek hebben en de wereld van de veiligheidszorg goed kennen. Maar het vraagt ook iets van de professional als mens. Het is belangrijk dat professionals weerbaar zijn, dat wil zeggen dat zij in staat zijn om onder moeilijke omstandigheden te kunnen blijven functioneren.

 

Weerbaarheid kent een fysieke dimensie en ook een mentale. Over die mentale weerbaarheid is in het voorjaar van 2019 een themanummer van PROCES, tijdschrift voor strafrechtspleging, verschenen. Op 4 december 2019 organiseert PROCES samen met het Expertisecentrum Veiligheid een studiemiddag over dit onderwerp. Het programma en de wijze van aanmelden vindt u op onze website.

 

'Waarom de criminologie mij dierbaar is’

Op dierendag, vrijdag 4 oktober, verschijnt het nieuwe boek van lector Janine Janssen ‘Waarom de criminologie mij dierbaar is. Een persoonlijk pleidooi voor non-speciesisme’.

https://tracking.avans.nl/image/515/0/4454/aa418d7caae00d2c77c96e24df69505c/EV1909dieren-janine.png

Wie het heeft over de positie van dieren in de criminologie, kan vaak op lacherige reacties rekenen. Dominant is de gedachte dat het in dit door sociale wetenschappers en juristen gedomineerde veld van studie toch vooral om mensen gaat. Nu we ons steeds grotere zorgen maken om de  zorgwekkende toekomst van ons leven en dat van andere soorten op aarde, kunnen we niet meer alleen aan onszelf denken. Wat nodig is, is een non-speciesistische criminologie.

Dat is een criminologie waarin niet de species, de soort, mens centraal staat, maar een criminologie waarin aandacht is voor alle leven. In dit boek laat Janine Janssen zien hoe rijk aan ideeën en thema’s de wereld is van criminologen - en denkers die hen hebben geïnspireerd- die trachten tot een non-speciesistische wetenschapsbeoefening te komen. Ook staat zij uitvoerig stil bij de manier waarop haar eigen denken over andere dieren naast de mens vanaf haar jeugd tot op heden zich ontwikkeld heeft.

Op vrijdagmiddag 4 oktober wordt het boek gepresenteerd bij Avans Hogeschool in Den Bosch, voor meer informatie en aanmelden kunt u een kijkje nemen op onze website.

Agenda

2 okt                

Congres De voortdurende actualiteit van eergerelateerd geweld,

Breda

4 okt

Boekpresentatie Janine Janssen 'Waarom de criminologie mij dierbaar is', meer informatie volgt op de website

12 nov

Congres De voortdurende actualiteit van eergerelateerd geweld

 4 dec  Studiemiddag 'Weerbaarheid van professionals in de veiligheidszorg'

19 dec 

EV jaarcongres, 'Uit de comfortzone' Professioneel handelen in een snel veranderd krachtenspel 's-Hertogenbosch



Volg de agenda op onze website voor actuele informatie. Vertegenwoordigers van de media kunnen voor hun aanmelding of vragen contact opnemen met onze afdeling Pers via pers@avans.nl en/of 088 – 525 86 56. Zij kunnen u uitgebreid informeren en uw vragen helpen beantwoorden.

‘Tweede generatie gevangen’

In Pantopticon, Tijdschrift voor strafrecht, criminologie en forensisch welzijnswerk, is in de september editie van 2019 aandacht besteed aan herstelgericht werken met het kind en zijn gedetineerde ouder. In het artikel maken Bart Claes en Angela Verhagen duidelijk dat de detentie het opnemen van het vader- of moederschap bemoeilijkt. Dit heeft negatieve gevolgen voor vaders en moeders zelf, maar ook voor de kinderen en op lange termijn voor de samenleving (Reef, Dirkzwager & Nieuwbeerta, 2015). Lees verder

Projecten

Krachtige, lerende ketens

Lessen vanuit criminaliteitsbestrijding voor de versterking van lerend samenwerken binnen terrorismebestrijding

 

Het nieuwste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (nummer 48) van de Nationaal Coördinator

Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat zien dat de dreiging in Nederland op het vlak van terrorisme ‘substantieel’ blijft. Deze blijvende dreiging vereist volgens de minister de onverminderde inzet van alle partners, waarbij het van belang is “in de komende periode de samenwerking tussen zorg, veiligheid en het sociaal domein verder te versterken en te borgen” (Kamerstukken, Vergaderjaar 2017-2018, 29754, nr. 468).

Het WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de wijze waarop de aanpak van terrorisme in Nederland verder kan worden versterkt, in het bijzonder door te leren van ervaringen die met de bredere aanpak van criminaliteit zijn op gedaan. Lector Ondermijning Emile Kolthoff is aan het USBO team toegevoegd om de benodigde criminologische expertise in te brengen.



Nieuws van SIA Platform Stad en Wijk

Het SIA Platform Stad en Wijk, waar het lectoraat Digitalisering en Veiligheid deel van uitmaakt, mag weer twee jaar continueren nu dit netwerk een prima beoordeling heeft ontvangen van SIA. Eén van de recente resultaten van samenwerking is het boek ‘Plekken van hoop en verandering’  dat op 19 september jl. gepresenteerd is tijdens een congres.

Digitale technologie biedt nieuwe kansen voor burgers die samen met professionals de leefbaarheid in hun eigen buurt willen vergroten. Natuurlijk zijn er ook nieuwe risico’s. Steven van der Minne, Hans Arnold en Ben Kokkeler schreven daarover vanuit hun praktijkonderzoek een hoofdstuk in het boek. Het eerste hoofdstuk is – samen met de inhoudsopgave en de lijst van auteurs – gratis te downloaden. Het gehele boek is te bestellen bij Uitgeverij Eburon.



Midden-Brabant Glas als onderzoekpartner

Het lectoraat Digitalisering en Veiligheid is per september 2019 een meerjarige samenwerking gestart met Midden-Brabant Glas. Samen willen de organisaties de leefbaarheid verbeteren van 4.000 leden (huishoudens en bedrijven) met als bereik een woon- en werkgebied van 40.000 mensen.

Midden-Brabant Glas is het uitvoeringsorgaan van een aantal coöperaties die gezamenlijk een glasvezelnetwerk beheren. Op dit netwerk faciliteren zij ‘diensten’ voor hun leden. Dit varieert van apparatuur en apps voor brandpreventie en inbraakpreventie, tot telezorg en allerlei culturele activiteiten. De coöperaties bepalen in de periodieke overleggen met de leden welke activiteiten dat zijn. Het lectoraat is gekozen als partner om mee te denken, ledenonderzoek te verrichten en vooral om haalbare innovatietoepassingen aan te dragen.

Midden-Brabant Glas stelt het lectoraat in de gelegenheid meerjarig praktijkonderzoek te doen naar de ontwikkeling van datagemeenschappen (datacommons) van leden die samen experimenteren en leren met digitale toepassingen op het gebied van veiligheid. Lees hier meer over op onze website.

 


Red flags bij criminele inmenging

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft een subsidie toegekend aan een consortium bestaande uit de Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool en de Hogeschool Rotterdam voor het uitvoeren van een onderzoek naar mogelijkheden voor het MKB om criminele inmenging te voorkomen. Penvoerder is de Hogeschool van Amsterdam en namens Avans participeert het lectoraat Ondermijning in dit onderzoek. Naast de onderzoekspartners doen een groot aantal MKB bedrijven en een tweetal bedrijventerreinen mee als partner in dit onderzoek. Lees verder

 

 

Studente wint Markendaal Scriptieprijs

Rowena Philipsen studeerde in juni 2019 af bij het lectoraat Digitalisering en Veiligheid met een onderzoek naar het gebruik van een digitale portfolio door licht verstandelijk beperkte cliënten (LVB-cliënten). Het lectoraat was zeer tevreden over haar werkzaamheden. Zij heeft met de door haar gebruikte methodologie (het gebruik van visuele materialen in de gesprekken met LVB-cliënten over zoiets ongrijpbaars als een digitale portfolio) een bijdrage geleverd aan verder onderzoek van het lectoraat. Dat zij vervolgens beloond is met de Markendaal Scriptieprijs is een eervolle vermelding waard. “Rowena heeft middels haar onderzoek een stem kunnen geven aan een aantal jongeren. Ze heeft hen kunnen geven waar zij recht op hebben: Het gevoel dat zij gezien en gehoord worden. Dat hun mening er toe doet”, aldus het juryrapport.


https://tracking.avans.nl/image/515/0/4456/19b9a873557c2fe0120f45bd2d3b0ee2/EV1909studentmarkendaalscriptieprijs.jpg

 

Publicaties

De afgelopen periode verschenen onder meer de volgende publicaties:

  • Höing, M.,  & Alards, A. (2019). Circles of Support and Accountability: Een sociaal netwerk voor zedendelinquenten. Justitiële Verkenningen 19 (3) 61-78
  • Van Dooren, S., Janssen, J., Kolthoff, E., & Vosters, N. (2019). Als huiselijk geweld en georganiseerde misdaad samenkomen… : De weerbare professional op het grensvlak tussen strafrecht en hulpverlening. Proces, 2019/4, 258-269.
  • Aoulad Hadj, M., Straver, R., & Janssen, J. (2019). Aanstaande professionals in de veiligheidszorg: wat komt er op hen af en hoe maken we hen weerbaar? Proces, 2019/4, 297-304. 
  • Van Halderen, R. C. (2019). Taakgerelateerd ongeoorloofd handelen: Een verkennend onderzoek binnen de Nederlandse politie.
  • Boonstra, W. (2019, 11 september). Zet niet 8500 raadsleden in verdachtenbankje. Binnenlands Bestuur, interview Emile Kolthoff.
  • Claes, B. (2019). Transmuraal Herstelgericht Werken: Nieuwe conceptuele landkaart naar succesvol re-integreren. Tijdschrift voor Herstelrecht 
  • Van der Minne, S., & Kokkeler, B. (2019). Digitale buurtpreventie groeit uit de kinderschoenen. In G. Helleman, S. Majoor, V. Smit, & G. Walraven (Red.), Plekken van hoop en verandering. Samenwerkingsverbanden die lokaal verschil maken. (pp. 83-90). Utrecht: Eburon.

Bent u op zoek naar de inhoud van een publicatie? De meeste publicaties zijn openbaar toegankelijk en te raadplegen via de HBO Kennisbank. Door het volgen van deze link komt u in de selectie van publicaties van het Expertisecentrum Veiligheid.

Tot slot

Mocht u zich willen aanmelden voor deze nieuwsbrief, dan kunt u een mail sturen aan secretariaatEV@avans.nl. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden op ditzelfde mailadres. Opmerkingen over de nieuwsbrief kunt u ook bij ons melden.

 

© Expertisecentrum Veiligheid Avans Hogeschool
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze nieuwsbrief mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Avans Hogeschool
088-525 64 49
secretariaatEV@avans.nl
Mailings
afmelden
Adresgegevens
Breda | 's Hertogenbosch | Tilburg | Roosendaal
Volg ons
https://tracking.avans.nl/image/515/0/445/3af74d21b4bd7f7bd65abeaa20a89db9/twitter.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/442/5dbcafaa17d49cd5730cef32e43a2fe9/facebook.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/444/9b1de669430b840d62d1ae8cac55c9ad/linkedin.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/446/c95e79f9e5033cff6c3ed64c78d7742b/youtube.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/443/508a88779f0fa696751c3ff0a9d54e28/instagram.jpg