Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie

Voor een duurzamere wereld.

Avans Expertisecentrum
Technische Innovatie
Groeien begint met kennis
28-04-2024

Nieuwsbrief ETI!

Beste relatie ,

In deze nieuwsbrief leest u over de ontwikkelingen binnen het Expertisecentrum Technische Innovatie (ETI) van Avans Hogeschool. Denk hierbij aan de activiteiten en voortgang rondom onze onderzoeksprojecten, impact op het onderwijs en de bijdragen die we leveren aan het werkveld en de maatschappij. Veel leesplezier! En vergeet niet u aan te melden voor ons Resilient City Event

 

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat uiteraard graag. Dit kan per mail (info.ETI@avans.nl) of via telefoonnummer 088-5257772.

Docent-onderzoeker werkt aan omzetten van CO2 naar nuttige brandstof bij de TU Delft

In een exploratie-project werkt Avans docent-onderzoeker Menno Mandenmaker samen met onderzoekers van de TU Delft en lector Nieuwe Materialen en hun Toepassingen, Amarante Böttger. Zij werken aan het optimaliseren van elektrodemateriaal. Door slimme manipulatie van materialen kan het omzetten van CO2 naar methanol als brandstof of andere chemicaliën, veel efficiënter gemaakt worden. Hoe het elektrodemateriaal precies geoptimaliseerd kan worden, wordt met een theoretisch model uitgezocht. Daarna wordt in de praktijk toegepast voor het produceren van waterstof, methaan of methanol.

Data lectorale redes

Bij ons expertisecentrum staan er in 2020 een viertal lectorale redes op de agenda. Een lectorale rede biedt de lector een podium om zijn nieuwe ambt officieel te aanvaarden. Daarnaast draagt de lector de hoofdpunten van zijn lectoraat uit en expliceert wat zijn opvattingen en plannen zijn. De lector doet dit ten overstaan van een breed publiek, zoals professionals uit het werkveld, collega lectoren, onderzoekers, docenten, studenten en overige geïnteresseerden. Voor de eerste drie lectoren zijn de data inmiddels bekend. Mocht u interesse hebben, reserveer s.v.p. deze data alvast in uw agenda. Deze lectorale redes zullen plaatsvinden in de Kapel van AKV/St.Joost te Breda.

 

  • Vrijdag 7 februari 2020
    Ander de Keijzer - Lector Data Science & ICT
  • Vrijdag 6 maart 2020
    Amarante Böttger - Lector Nieuwe Materialen en hun Toepassingen
  • Vrijdag 24 april 2020
    Daniël Telgen - Lector Robotisering en Sensoring

Challenge rondom hernieuwbare energie

Op 29 augustus jl. heeft Avans deelgenomen aan een challenge day tijden de Master Kick-off in samenwerking met het Innovatie Lab en Innovation Space van de TU/e. Multidisciplinaire teams van circa 5-6 mensen hebben gewerkt aan uitdagingen die door meerdere organisaties werden aangeboden. Er werden in totaal 20 challenges geformuleerd. De 3 challenges die door het lectoraat Smart Energy zijn aangeleverd gingen over de beheersing van hernieuwbare energie in de industrie en gebouwen. De studenten hebben via pitches hun ideeën gepresenteerd. Door deze challenge day zijn de banden tussen Avans en TU/e wederom versterkt en is de Energy Learning Community, waarin studenten van WO, HBO en MBO met elkaar samenwerken aan uitdagende energieprojecten, verder verstevigd. Klik hier voor meer informatie over de Master Kick-off.

TERTS project update na het eerste jaar

Avans is partner in het Europese Interreg Project TERTS, wat staat voor Transitie in Energie via een Regierol voor de Tertiaire Sector, gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. Binnen dit project ligt de focus op KMO’s (Vl)/MKB’s (Nl) en hoe we deze tertiaire sector kunnen begeleiden in de keuze naar hernieuwbare energie en energietransitie, met een nadruk op nieuwe technieken.

Hugo de Moor en Ad Breukel zijn vanuit het lectoraat Smart Energy binnen TERTS actief. Samen met de partners zetten ze een aantal basis en innovatieve energietechnieken op een rij (en combinaties daarvan) met een TRL-niveau van 6 of hoger. Deze technieken zijn innovatief voor het MKB in de tertiaire sector. Het onderzoek hiervoor vindt plaats door middel van desk research, beursbezoeken en field research. Voor dat laatste worden onder meer bedrijven bezocht. Op basis van een energiescan voeren de TERTS partners met MKB-ondernemers gesprekken en komen tot een eerste energieadvies. Bij de gesprekken met de ondernemers wordt gebruik gemaakt van zelf ontworpen, korte en krachtige factsheets, waarop energietechnieken worden gepresenteerd en gevisualiseerd. Op basis hiervan kunnen ondernemers inschatten welke technieken voor hun bedrijf rendabel zijn in termen van kostenbesparing, CO2 vermindering en lifestyle/comfort verbetering.

https://tracking.avans.nl/image/515/0/4523/c865e057e6e40dfcb557749467fb2652/Terts.jpg

Geïnteresseerd om de laatste nieuwtjes van dit project in de mailbox te ontvangen? Inschrijven voor de TERTS-nieuwsbrief kan via de link inschrijven nieuwsbrief. Deze ontvangt u dan automatisch 2 à 3 keer per jaar via mail. Daarnaast zijn de TERTS-Twitter en –LinkedIn accounts te volgen? Meer informatie over dit project is te vinden op www.terts.org en op onze Avans website.

Slotevent Sneller en Beter naar Nul op de Meter

Op 23 september jl. vond bij Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch het slotevent plaats van het 4-jarig OP Zuid Project SBNoM (Sneller Beter naar Nul Op de Meter). Het project richtte zich op de energie renovatie van bestaande bouw. Het merendeel van de ruim 80 aanwezigen is zelf ook betrokken bij vergelijkbare projecten. Tijdens deze middag werden de bevindingen van het project gedeeld. Met de opgedane kennis kunnen organisaties zelf aan de slag met de versnelling van de energietransitie. Daarnaast was er veel ruimte om geleerde lessen met andere te delen. Het lectoraat Gebouwde Omgeving had hiervoor een tweetal werkvormen voorbereid met de Kartrekkers (KMIDB) onder leiding van Peter Linders. Het lectoraat was verantwoordelijk voor de monitoring & evaluatie van het gehele onderzoeksproject. De eerste werkvorm betrof een workshop waarbij alle aanwezigen in 4 groepen werden verdeeld. Het delen en ophalen van geleerde lessen uit andere projecten met behulp van Padlet stond centraal. Het tweede - en afsluitende - deel was een reflectie vanuit een expertgroep bestaande uit onder andere Margriet Drijver, Ivo Opstelten, Pierre Hobbelen, Michiel Kirch en David van der Woude. De middag werd feestelijk afgesloten met de overhandiging van een samenvattende leaflet: ‘Waar de magie begint - systeemveranderingen voor de energietransitie”. Deze is per mail op te vragen. Binnenkort wordt er een SBNoM boek uitgebracht, dat uitgebreider in gaat op de diverse geleerde lessen.

Bewust van uw energie!

Hoeveel energie gebruik u thuis? Gebruikt u ’s nachts ook wel zo weinig energie als u zelf denkt? Dat zijn vragen waar niet heel veel mensen antwoord op kunnen geven. En dat terwijl de laatste jaren door eigenlijk alle energieleveranciers fanatiek zogenaamde slimme meters zijn geïnstalleerd. Afgelopen zomer heeft Michel Megens als student-assistent bij het lectoraat Smart Energy een oplossing ontwikkeld om de vragen hierboven te kunnen beantwoorden. Lees hier het hele artikel van Michel.

Update project Circular Bio-based Construction Industry

Op 3 en 4 oktober vond de tweede partnermeeting plaats van het Interreg 2 Seas Mers Zeeën project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI) plaats. De eerste dag kwam de stuurgroep bijeen in het Provinciehuis in Middelburg en is gesproken over ambities van het project, de financiële voortgang en risico's. Ook zijn de eerste deliverables gepresenteerd: de uitkomsten van deskresearch over funding, business models en aanbestedingsregels om vervolgens via het creëren van een framework / set van tools belanghebbenden in de bouwsector te helpen bij het initiëren van circulaire biobased constructie. Specifiek voor de landen Nederland, België, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.


https://tracking.avans.nl/image/515/0/4526/e976f9ff0bba23b8d33eb37b527d0faa/Partnermeeting%20CBCI%20Interreg.jpg

 

Op de tweede dag zijn in de ochtend de handen uit de mouwen gestoken bij Hogeschool Zeeland tijdens verschillende georganiseerde workshops. ’s Middags werd een bezoek gebracht aan de zorginstelling Emergis in Kloetinge, een van de partners in het project die onlangs een circulair gebouw heeft neergezet. Provincie Zeeland heeft samen met Emergis een gebouw van Rijkswaterstaat, dat plaats moest maken voor een nieuwe zeesluis, ontmantelt om er een kinderkliniek van te maken. Het moest een circulair gebouw worden. Hoe kun je bouwmaterialen van het oude gebouw nog opnieuw gebruiken? Daarnaast was het van belang om te kijken naar de eisen waaraan het gebouw moet voldoen (o.a. bouwbesluit). Het gepuzzel met circulair bouwen begon en met succes, want in 2019 nam Emergis haar intrek in het circulaire gebouw. Vanuit dit traject was de interesse voor circulair bouwen gewekt en zijn beide nu partners in het project CBCI waarbij een volgende stap is gezet om naast circulair ook biobased te bouwen. Een van de gebouwen van Emergis zal fungeren als real-life cases.

Lees hier meer over het project. 
https://tracking.avans.nl/image/515/0/4522/5ea0278ecb62b293d3a2b20a9b9a5987/Logo_CBCI_Interreg_small.jpg

Studenten aan de slag voor Brabant Water

Op 13 september jl. zijn 40 studenten van de Minor Proces Automatisering van Avans actief bezig geweest met het ontwerpen van een slim puttenveld voor Brabant Water. Dit is de tweede keer dat Brabant Water en Witteveen+Bos dit samen met Avans organiseren. Jobert Ludlage, docent onderzoeker, nam hierbij een deel van de organisatie voor zijn rekening en onze lector Smart Energy, Jack Doomernik, mocht deel uitmaken van de jury. De opdracht was om de energievoorziening, procesbesturing en bijbehorende datacommunicatie te ontwerpen voor in waterputtenveld in Breda en hiervoor ook een begroting te maken. Ieder team kreeg 5 minuten om hun idee voor de jury te pitchen. De studenten kwamen met mooie innovatieve oplossingen waar Brabant Water zeker verder mee kan.

Afstudeeropdracht project AirQon

Voor zijn afstudeeropdracht heeft Johnny Vos onderzoek gedaan bij ETI over het project AirQon van de gemeente Breda. Johnny is student aan de Universiteit van Amsterdam en volgt de opleiding Master Information Studies: Business information systems. AirQon wil als alternatief een nieuwe vorm van energie leveren aan Bredase evenementen door deze van stroom te voorzien met elektrische voertuigen met de technologie V2G (vehicle-to-grid). Er werd onderzocht of het idee van AirQon te generaliseren is naar andere sectoren die ook diesel generatoren gebruiken. Voornamelijk naar de bouwsector die veel gebruik maakt van diesel generatoren. De uitkomst van het onderzoek is dat AirQon nog veel drempels moet overwinnen om tot een succes te komen. De grootste zijn waterstof, wat als vervanger kan worden gebruikt voor diesel, en de technologie V2G die niet geïmplementeerd is in elektrische auto’s. Johnny is dankbaar voor alle kennis die binnen ETI aanwezig is. Het onderzoek naar een wereld van duurzame energie heeft vele kanten en al die informatie was nodig voor de uitkomst van dit onderzoek. Johnny Vos, student van de Universiteit van Amsterdam op de opleiding Master Information Studies: Business information systems.

Resultaten SEPAC

Na 2,5 jaar is het project SEPAC afgerond. SEPAC staat voor Solar Embedded Polymers and Compsites, wat staat voor Kunststof attributen met geïntegreerde zonnecellen. Samen met partners heeft het lectoraat Solar (nu geëvolueerd in lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassingen) onderzoek gedaan naar de naadloze verwerking van flexibele zonnecellen in composiet en polymeer gebruiksvoorwerpen. De productietechnieken die onderzocht zijn op kunststof gebied zijn spuitgieten, thermovormen en composietverwerking zoals vacuüm infusie. In samenwerking met partner Solliance zijn diverse flexibele dunne-film zonnecellen onderzocht zoals amorf Silicium en CIGS cellen van bijvoorbeeld HANERGY. Na het uitvoeren van diverse experimenten, met en door studenten, bleken diverse cellen niet tegen hoge temperaturen te kunnen alsook extreme verstrekking. Soms brak de cel in meerdere stukken, maar soms waren er ook onzichtbare breuken die middels electroluminescence analyse werden opgemerkt. Deze informatie gaf richting aan de daadwerkelijke integratie van de cellen in het productieproces. Lees hier het hele bericht met informatie over de uitkomsten van de testen.

 

https://tracking.avans.nl/image/515/0/4530/a60fae8978c740d892969845bd99b66a/Sepac%20Sia.jpg 

Foto: Mock-up van spuitgiet kunststof dakpannen met geïntegreerde MiaSole zonnecellen. (Driesser, juni 2019)


Naast de technische uitwerkingen zijn er ook diverse studenten uit wat meer commerciële richtingen aan de slag gegaan met productontwikkeling en marktanalyses voor de toepassingen. Hier zijn onder meer uitleenbare, zelf-oplaadbare power-banks ontwikkeld of fiets spatborden met zonnecellen en led verlichting naadloos verwerkt. Via de projectleider, Martèn Driesser, kan informatie worden opgevraagd over dit project. Wij danken alle partners in dit project voor hun inzet en samenwerking. Te weten: ACRATS; Alligator Plastics; Delft Infra Composites; HSV TMP; HTLE; Posterama; NHL Hogeschool; NRK-PVT; Plastica Thermoforming; Polyplastic; Promolding; Quality Services; RAI CarrosserieNL; Solliance; Ubbink. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft dit project ondersteund met een RAAK subsidie.

Deelresultaten Solarise

Avans is observer partner in het Europese Interreg Project Solarise, wat staat voor Solar Adoption Rise. In dit project van Interreg 2 Zeeën testen en demonstreren de projectpartners, waaronder de gemeente Middelburg, een reeks innovatieve zonne-energieoplossingen op publieke gebouwen en huishoudens in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Hugo de Moor en Ad Breukel hebben vanuit het lectoraat Smart Energy bijgedragen aan twee rapportages voor de gemeente Middelburg, te weten een marktstudie en een haalbaarheidsonderzoek voor het gebruik van zonnepanelen, smart grids en energieopslag voor publieke gebouwen en historische panden. Het haalbaarheidsonderzoek is gepresenteerd tijdens een Solarise netwerk event op 14 oktober 2019. Klik hier om de presentaties en informatie over de afrondende panel sessie te bekijken. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek wordt een bestek geschreven voor de keuze en installatie van de aangegeven energietechnieken. Momenteel wordt in onderling overleg nagegaan hoe in een vervolgstadium het SEnD-lab de energiedata vanuit die energietechnieken kan binnenhalen en analyseren om daarmee feedback en advies te kunnen geven aan de gebouweigenaren. Meer info staat op de Avans website.

Waterstof als dé nieuwe schone brandstof, maar hoe gedragen materialen zich daarbij?

Waterstof kan, als schone brandstof, een mooie aanvulling zijn op andere schone energie-technologieën. Onderzoek naar membranen voor het scheiden van waterstof van andere gassen bij de productie van waterstof of in de chemische industrie laat zien dat het scheidingsproces in de tijd steeds slechter wordt. Het blijkt dat het oppervlak van het membraanmateriaal van samenstelling verandert en daardoor minder waterstof doorlaat. Lector Nieuwe Materialen en hun Toepassingen, Amarante Böttger laat zien waarom tijdens de internationale conferentie EUROMAT2019 in Stockholm, afgelopen september.

ENLEB Masterclass Series

Bent u actief in de bouwsector en wilt u meer weten over wijkrenovaties? Dan is de ENLEB Masterclass Series  ‘verduurzamen op kleine en grote schaal’ interessant voor u. Tijdens deze Masterclasses kunt u kennis delen met vakbroeders en wordt u geïnspireerd door de ervaringen van experts op het gebied van duurzame renovaties. Hoe ga je om met barrières die uw organisatie en woningeigenaren tegenkomen? De eerste masterclass is op 28 november a.s. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf u hier in.

https://tracking.avans.nl/image/515/0/4529/a53d428f6e01a3cb1c65509a1d2fb2ef/ENLEB_Interreg.png
Deze Masterclasses worden georganiseerd vanuit het onderzoeksproject ENLEB. In dit project werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers aan te zetten tot EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen. Vanuit Avans is ons lectoraat Gebouwde Omgeving een deelnemer in dit onderzoeksproject.

Join the Green Revolution

Op de Dag van de Duurzaamheid speelden studenten en scholieren van Avans, de HAS, het Koning Willem I College en het Stedelijk Gymnasium een ‘2-minute-chaos-theaterstuk’ over duurzaamheid op de Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch. Dit maakt onderdeel uit van ‘Join the Green Revolution Now’, een initiatief van GreenOffice van Avans. Met een druk op de grote groene knop – PUSH THE BUTTON – knalden studenten letterlijk tot leven. Er werd een paradijs gecreëerd: Adam en Eva zoenden, bloemzaad bommen werden afgeschoten, klimaatstakers kwamen voorbij, grasmatten werden uitgerold, er werden free hugs uitgedeeld en nog veel meer. Bekijk hier het filmpje via LinkedIn.

Verlenging en update Smart Tooling

Het onderzoeksproject Smart Tooling heeft goedkeuring ontvangen om de projectduur te verlengen. Hierdoor kunnen de verschillende deelprojecten met een kwalitatief resultaat afgerond worden. Het project loopt tot en met 31 mei 2020. Vanuit Avans is onlangs een nieuwe groep studenten (vanuit de opleidingen: Technische Informatica, Electrotechniek en Informatica) gestart die binnen de Minor Vision en Robotics aan de slag gaan in het zogeheten ‘cluster cleaning’. Zij gaan ervoor zorgen dat de robot die vorig jaar is gebouw operationeel wordt. Zij doen dit onder begeleiding van docent Werktuigbouwkunde, Jos van Kreij. Het thema cleaning richt zich op het ontwikkelen van een robot, welke vervuiling in zowel besloten ruimtes als oppervlaktes zal herkennen, losmaken en kan verwijderen. Het doel is om de robot op autonome wijze in te zetten om vuil te herkennen en te onderscheiden om zo tot een hoger veiligheid niveau en een hogere efficiency te komen. Lees hier het hele bericht.

Avans bouwt mee aan digitale toekomst

Avans Hogeschool is een van de 65 organisaties die deelneemt aan de Nederlandse AI Coalitie. Het is een initiatief van het kabinet. Doel is om als Nederland en Europa voorop te kunnen blijven lopen in een wereldwijd concurrerende economie. Omdat kunstmatige intelligentie de wereld op dit moment ingrijpend verandert, wil het kabinet graag een gecoördineerde aanpak hebben om in de voorhoede mee te kunnen blijven doen. Daarom lanceerden de overheid en alle betrokken bedrijven, organisaties, onderwijs- en kennisinstellingen op dinsdag 8 oktober de Nederlandse AI Coalitie. Het kabinet presenteerde tegelijkertijd het Strategische Actieplan voor Artificiële Intelligentie (SAPAI). Beide plannen gaan elkaar versterken.

Daniël Telgen, Lector Robotisering en Sensoring, vertegenwoordigt Avans in deze coalitie. “Artificial Intelligence is een basistechnologie die grote invloed zal hebben op ons allen. Onze omgeving wordt hierdoor steeds intelligenter en systemen gaan zelf beslissingen nemen, waardoor we een leefbaarder en duurzame wereld creëren. Die is nodig om onze welvaart in stand te houden. De menselijke aanpak moet daarbij voorop staan. AI zal een belangrijke rol spelen in de verschillende transities die we doormaken. Zoals de digitale, energie- en materiaaltransitie en de eiwittransitie, waarin wetenschappers op zoek gaan naar andere eiwitbronnen dan vlees. Dit draagt bij aan een Resilient City waar we binnen het Expertisecentrum Technische Innovatie een bijdrage aan leveren.” Lees hier het hele artikel.

Resilient City Event. Meld u nog snel aan!

Maak kennis met ETI tijdens het Resilient City Event “Technische innovaties voor de stad van de toekomst” op donderdagmiddag 14 november in ’s-Hertogenbosch. Deze middag presenteren wij u onze 5 actieve lectoraten: Smart Energy, Gebouwde Omgeving, Nieuwe Materialen en hun Toepassingen, Data Science & ICT en Robotisering & Sensoring. Lectoren, onderzoekers, docenten en studenten doen in deze lectoraten praktijkgericht onderzoek naar de ontwikkeling van de duurzame stad van de toekomst. De opgedane kennis wordt gedeeld en direct toegepast in de praktijk en in ons onderwijs. Onder leiding van dagvoorzitter Siebe Bakker laten wij u tijdens dit event zien wat onze visie is en kijken we samen met u naar de toekomst. De inspirerende keynote speaker deze middag is rijksbouwmeester Floris Alkemade. Dit event is bedoeld voor iedereen die actief met ons wil samenwerken en een positieve bijdrage wil leveren aan ons expertisecentrum. Meld u nog snel aan via de website.

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt een aantal keer per jaar met onder andere redactionele bijdragen van onze medewerkers, lectoren, docentonderzoekers en studenten.

Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief, dan kunt u dit laten weten aan info.ETI@avans.nl. Eventuele reacties kunt u eveneens naar dit e-mailadres toesturen.

 

Voor meer informatie over het Expertisecentrum Technische Innovatie verwijzen wij u graag naar onze website.

Avans Hogeschool
088-525 77 72
info.ETI@avans.nl
Mailings
afmelden
Adresgegevens
Breda | 's Hertogenbosch | Tilburg
Volg ons
https://tracking.avans.nl/image/515/0/445/3af74d21b4bd7f7bd65abeaa20a89db9/twitter.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/442/5dbcafaa17d49cd5730cef32e43a2fe9/facebook.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/444/9b1de669430b840d62d1ae8cac55c9ad/linkedin.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/446/c95e79f9e5033cff6c3ed64c78d7742b/youtube.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/443/508a88779f0fa696751c3ff0a9d54e28/instagram.jpg