Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie
Veiligheid is
te weten
Avans
Expertisecentrum
Veiligheid
Groeien begint met kennis
Februari 2019

 

Na vijf jaar is het tijd om het motto van het Expertisecentrum Veiligheid aan te passen. Na 'In de pas of uit de maat', gaan we nu verder met 'Veiligheid is te weten'. Onderzoek naar veiligheidsvraagstukken leidt tot een beter begrip van de wereld waarin we leven. En maakt het beter mogelijk tot goede oplossingen te komen. Veiligheid is te weten!

Jaarcongres benadrukt digitale inclusie

https://tracking.avans.nl/image/515/0/3718/23f8a9d2adc332c1c0b4907696ff2c74/190211mikkers.jpgMet het thema Sociale Veiligheid en Digitalisering wisten we maar liefst 225 bezoekers naar de Onderwijsboulevard te trekken op 20 december jl. Inspirerende keynotes van burgemeester Jack Mikkers en Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, illustreerden de praktijk. Lector Ben Kokkeler, die de inhoud van het jaarcongres met zijn collega-lectoren vorm gaf, schreef naar aanleiding hiervan een blog op iBestuur: digitale inclusie ontstaat op lokaal niveau. In het middagprogramma konden we met 8 verschillende workshops vanuit de 5 lectoraten iedere deelnemer wat bieden op zijn of haar interessegebied. Bijvoorbeeld indicatoren voor ondermijning, digitale buurtpreventie, digitale tools voor het begeleiden van cliënten uit diverse groepen in de samenleving kwamen aan bod.

https://tracking.avans.nl/image/515/0/3721/7259849bc33a5f3e91887bbea5dd4202/190232vuurwerk.jpgDe dag creëerde bewustwording over de kansen en risico’s van digitalisering en waar we zelf als mens en professional staan in deze ontwikkelingen. Het jaarcongres 2019 is al gepland op donderdag 19 december.


Studiemiddag ‘De essentie van politiewerk’ en uitreiking SMV publicatieprijs

Binnenkort verschijnt het 50ste nummer van Cahiers Politiestudies met als thema ‘De essentie van politiewerk’. Ter gelegenheid hiervan organiseren het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties, Cahiers Politiestudies en de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) op donderdag 21 februari a.s. een studiemiddag over dit thema. Deze middag wordt tevens de SMV Publicatieprijs uitgereikt. Lector Janine Janssen is zowel redactielid van Cahiers Politiestudies als jurylid van de SMV Publicatieprijs. Kijk voor het volledige programma en aanmeldinformatie op de website van de SMV.

Seminar en boekpresentatie: Opbouwwerk revisited

Op woensdag 3 april aanstaande organiseren Academie voor Sociale Studies ’s-Hertogenbosch en het lectoraat Integrale Veiligheid een seminar ter gelegenheid van het uitkomen van de biografie van Piet Willems getiteld: Eigenzinnig pionier: een biografie van Piet Willems.

Auteur Mariet Paes presenteert de biografie en trekt een parallel met het sociale werk van nu. Zij biedt een exemplaar van de biografie aan Paul Kuypers aan. Paul was directeur van het PON in Tilburg en De Balie in Amsterdam. Jos van der Lans, bekend publicist in het welzijnswerk vertelt over de canon samenlevingsopbouw, waar hij aan werkt met #Krachtproef en Movisie.
Danny Wildemeersch, hoogleraar universiteit Leuven houdt een inleiding over ‘commons’ en ‘grensverleggers’. Deze middag staat onder leiding van Siwert Meijer, docent-onderzoeker.

Deelname aan deze middag is gratis, aanmelden is verplicht en kan via deze link.

Herstelrecht in de executiefase: een must?

Binnen gevangenissen, jeugd- en tbs-inrichtingen wordt nagedacht over een herstelgerichte invulling van de straf. Op 4 april 2019 organiseert de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming een congres in Nieuwegein rond deze thematiek. Tijdens dit congres wordt bekeken hoe ‘werken aan herstel’ vorm kan krijgen binnen de inrichtingen en hoe herstelgerichte initiatieven te realiseren. Lector Bart Claes verzorgt samen met een docent-onderzoeker van zijn lectoraat op dit congres een workshop over ‘Transmuraal herstelgericht werken’. Voor meer informatie zie website RSJ.

Avans in het Blauw

Op donderdag 25 april organiseert Sjaak Khonraad van het lectoraat Integrale Veiligheid het congres “Avans in het Blauw, de wijkagent als voorbeeldig frontlijnwerker”. Het congres wordt ingeleid door een plenaire inleiding van voormalig eenheidschef van Oost Brabant, drs. Frans Heeres.

Tijdens het seminar worden twee onderzoeken gepre­sen­teerd en deels samen met politiemensen uitgevoerd. De eerste gaat over de problematiek rond diversiteit binnen de eenheid (in hoeverre maken agenten zich schuldig aan, c.q. hebben ze last van negatieve discriminatie, binnen de eigen organisatie en in relatie met het publiek. De tweede presentatie gaat over de rol van de wijkagent-experts (doorgaans senior meewerkend voorman/vrouw). In beide onderzoeken worden nadrukkelijk parallellen getrokken met andere beroepsgroepen: de zorg, welzijn, hulpdiensten, onderwijs, ambtelijke diensten, etc. Naast de presentaties van de onderzoeken is er een forum waarin verschillende mensen uit het werkveld aan deel zullen nemen. De thema’s zijn omgaan met krachtvelden en omgaan met ethische dilemma's.

 

Het congres vindt plaats bij Avans Hogeschool aan de Onderwijsboulevard 215 in Den Bosch. Het programma start in de ochtend en zal na de lunch afgelopen zijn. Binnenkort zal er meer informatie op de website te vinden zijn over het programma. Wilt u zich nu al aanmelden stuur dan een mail naar secretariaatEV@avans.nl

Lunchlezing 14 maart 2019

Op 14 maart 2019 organiseert het Expertisecentrum Veiligheid een lunchlezing bij Avans Hogeschool aan de Onderwijsboulevard 215 in Den Bosch. Het onderwerp van deze lezing is ‘Indicatoren voor meer zicht op ondermijning’. Onderzoekers Joost van den Tillaart van het lectoraat Digitalisering en Veiligheid en Jonas Stuurman van het lectoraat Ondermijning nemen u mee in hun onderzoek naar ondermijning. Een middelgrote gemeente wil graag eerder zicht krijgen op de mate van ondermijning in haar woonwijken. De vraag is of daar indicatoren voor opgesteld kunnen worden. Welke mogelijke signalen kan de gemeente (samen met ketenpartners) oppikken? De onderzoekers tonen enkele recente inzichten. Vervolgens gaat u zelf aan de slag. Vanuit uw eigen praktijk wordt u uitgedaagd om relaties te leggen tussen signalen en ondermijnende fenomenen. Weet u waar u op moet letten? Hebt u interessante voorbeelden uit uw eigen praktijk? Komt u samen tot zinvolle en bruikbare indicatoren? En welke rol speelt data? Gezamenlijk wordt geprobeerd dit vraagstuk een stap verder te brengen.

 

De workshop ‘Indicatoren voor meer zicht op ondermijning’ is eerder gegeven tijdens het jaarcongres van het Expertisecentrum Veiligheid. Wegens grote belangstelling wordt de workshop tijdens deze lunchlezing herhaald. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan bij het secretariaat van het Expertisecentrum Veiligheid secretariaatEV@avans.nl.

Agenda

21 februari

Studiemiddag ‘De essentie van politiewerk’ en uitreiking SMW publicatieprijs

14 maart

Lunchlezing Indicatoren voor meer zicht op ondermijning

3 april

Seminar en boekpresentatie: Opbouwwerk revisited

4 april

Herstelrecht in de executiefase: een must?

25 april

Congres Avans in het Blauw

10 mei

Lectorale rede Bart Claes

 
Volg de agenda op onze website voor actuele informatie.

Vertegenwoordigers van de media kunnen voor hun aanmelding of vragen contact opnemen met onze afdeling Pers via pers@avans.nl en/of 088 – 525 86 56. Zij kunnen u uitgebreid informeren en uw vragen helpen beantwoorden.

Projecten

Huwelijksdwang

Onlangs is een rapport verschenen over huwelijksdwang, dat geschreven is door het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) in samenwerking met het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties. Het rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft de eerste empirische studie naar dit fenomeen in Nederland. Alle zaken die bij het LEC EGG in 2017 bekend zijn geworden, zijn bekeken. Huwelijksdwang is een complex, internationaal fenomeen, waar verschillende juridische stelsels bij betrokken zijn. Het rapport bevat een aantal aanbevelingen voor de beroepspraktijk. Via de HBO kennisbank is het rapport te downloaden.

RESCALED: kleinschalige detentie

RESCALED is een nieuwe Europese netwerkorganisatie die zich inzet voor de hervorming van het detentiesysteem in Europa. Het lectoraat Balanceren tussen Dwang, drang en veiligheid is een van de partners van dit netwerk. RESCALED heeft tot doel gevangenissen te hervormen naar kleinschalige, gedifferentieerde woonvormen die gevestigd zijn in de wijk. Op 10 april vindt de lancering plaats van RESCALED tijdens een congres bij de Vrije Universiteit Brussel. Het lectoraat Balanceren is hier ook vertegenwoordigd. Bekijk de website voor meer informatie en aanmelden.

COSA in vrijwillig kader
https://tracking.avans.nl/image/515/0/3723/d5124ace2373ecef2fc7246fb6343eb8/1902COSAinvrijwilligkader.jpgIn januari is dit proeftuinproject vanuit het programma Koers en Kansen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voortvarend van start gegaan. Onderzocht wordt of de methodiek COSA ook succesvol ingezet kan worden voor zedendaders die niet onder toezicht van reclassering vallen en bij hun re-integratie veel behoefte hebben aan sociale ondersteuning.
De stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van Bureau Nazorg gemeente ‘s-Hertogenbosch, Slachtofferhulp Nederland, Exodus Zuid Nederland, PI Vught, Reclassering Nederland en een psychotherapeut, helpt vorm te geven aan de voorwaarden voor een succesvolle uitvoering van het project. Eind februari ronden 3 cirkelcoördinatoren hun training af. Exodus Zuid Nederland staat in de startblokken om vrijwilligers te werven voor de ondersteuning. Na de selectie van twee zedendaders kunnen in de loop van het voorjaar twee cirkels van start.

Naast aandacht voor ondersteuning speelt in de nazorg bij zedendaders het voorkomen van eenzaamheid een belangrijke rol. 3-5 vrijwilligers, ondersteund door professionals, dragen bij aan het verminderen van het sociale isolement, helpen bij het omgaan met dagelijkse problemen en risico's, en ondersteunen een goede terugkeer in de samenleving. Belangrijk daarbij zijn twee thema’s. Iedereen verdient een nieuwe kans, en: geen nieuwe slachtoffers. Meer informatie over het project op onze website.

 

Indicatoren voor het signaleren van ondermijning

Afgelopen jaar is door onderzoekers van de lectoraten Ondermijning en Digitalisering en Veiligheid in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg een verkennend onderzoek gedaan naar mogelijke indicatoren voor het signaleren van ondermijning in woonwijken.

Op een lijst van mogelijke indicatoren is een eerste toets uitgevoerd op betekenis en bruikbaarheid voor de praktijk en op de kwaliteit van de indicatoren die gedefinieerd zijn. Vervolgens is een selectie gemaakt, resulterend in een indicatorenset die de mate van ondermijning in een woonwijk meet en die de impact van interventies monitort. De validiteit van de indicatoren, of ze ook meten wat je wilt weten, zal door langlopend onderzoek vastgesteld moeten worden.

 

Naast dit onderzoek voor de gemeente Tilburg naar woonwijken namen lectoren Emile Kolthoff en Ben Kokkeler deel aan een onderzoek in opdracht van het WODC naar indicatoren voor het signaleren van (georganiseerde) criminaliteit en ondermijning op bedrijventerreinen.

In samenwerking met CentERdata (UvT) werd onderzocht of er indicatoren gevonden konden worden waarmee het voor bestuurders inzichtelijk wordt in welk stadium een bedrijventerrein verkeert in de ontwikkeling of aanwezigheid van criminaliteit en ondermijning. Bij dit onderzoek stond niet de aansluiting bij de praktijk centraal, maar vormden analyses op de beschikbare datasets het vertrekpunt. Lees het rapport of de samenvatting op de HBO kennisbank.

 

Evaluatie slachtofferregeling

In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de impact van de subsidieregeling Slachtoffers Geweldsmisdrijven onderzocht door het Lectoraat Digitalisering en Veiligheid. Lector Ben Kokkeler en onderzoekers Steven van der Minne en Fred Bon werden daarbij geassisteerd door Josje Mathijssen, in 2018 afgestudeerd bij het lectoraat en opgeleid aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys.

Slachtoffer worden van een misdrijf heeft een enorme impact op het leven van dat slachtoffer. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven Nederland verstrekt een eenmalige subsidie om het leed enigszins te verzachten. Doel is erkenning door de overheid van het aangedane leed en de mogelijkheid het bedrag in te zetten voor de aanschaf van (extra) beveiligingsmiddelen. Om de impact van de regeling te evalueren is onderzocht welke waardering de slachtoffers hebben voor de toegekende vergoeding. Tevens is er gekeken aan welke digitale en/of traditionele beveiligingsmaterialen de subsidie is besteed. Daarbij bleek dat vooral bewakingscamera’s of deurspionnetjes aangeschaft zijn. De subsidieregeling wordt door alle partijen als positief beoordeeld. Het rapport biedt een aantal aanbevelingen om de impact van de regeling te vergroten, waaronder verbetering van de informatievoorziening, een voorschotregeling voor minder daadkrachtige burgers en verbetering van de rapportage door data beter te benutten. Een samenvatting van het rapport is bij het secretariaat van het lectoraat op te vragen.


Restorative Justice: Europese ontwikkelingen met lector Bart Claes

https://tracking.avans.nl/image/515/0/3716/86c42c505b7a79556962965c05e08018/1902-RestorativeJustice.jpgIn het najaar van 2018 heeft de Europese Raad een aanbeveling aangenomen met betrekking tot herstelrecht in strafzaken (Council of Europe Recommendation concerning restorative justice in criminal matters). Deze aanbeveling is een belangrijke stap voorwaarts om herstelgerichte praktijken een nadrukkelijker plaats te geven, ook in het Nederlandse strafrechtssysteem. 

Ook het European Forum for Restorative Justice (EFRJ), waar lector Bart Claes bestuurder is, zet zich hiervoor in. Zo neemt het lectoraat met het  EFRJ de leiding in een nieuwe EU werkgroep ‘Restorative Justice: Strategies for Change’ gericht naar de verdere implementatie van de EU aanbeveling.

Daarnaast staat dit thema ook centraal op het jaarlijkse congres van de EFRJ dat gehouden wordt op 5 en 6 juni 2019 in Bilbao. Het lectoraat van Bart Claes zal ook hier vertegenwoordigd zijn. Voor aanmelden en het indienen van workshops zie website EFRJ.

Publicaties

De afgelopen periode verschenen onder meer de volgende publicaties:

  • Janssen, J. (2018). Criminaliteit, rechtshandhaving en media. Proces 2018 (97) 6, 338-340
  • Janssen, J., & Kolthoff, E. (2018). Dierenliefde en onderwereld-pr. Proces 2018 (97) 6, 415-421.
  • Janssen, J. (2018, 15 december). Vertrouwenspersoon worstelt met grijstinten in #MeToo discussie. Financieel Dagblad.
  • Kokkeler, B. (2019). Digitale inclusie. iBestuur.nl
  • Suijkerbuijk, K., & De Jong, J. (2018). Onder een vergrootglas: de gevolgen van media-aandacht voor sociale professionals die werken met moeilijk bereikbaren. Proces 2018 (97) 6, 405-414.
  • Huijboom. S. (2019, februari). Expertisecentrum KIND absolute noodzaak. Kinderen van gedetineerde ouders mogen niet worden vergeten. De Bonjo, p.2,15,29.

Bent u op zoek naar de inhoud van een publicatie? De meeste publicaties zijn openbaar toegankelijk en te raadplegen via de HBO Kennisbank. Door het volgen van deze link komt u in de selectie van publicaties van het Expertisecentrum Veiligheid.

Colofon

© Expertisecentrum Veiligheid Avans Hogeschool
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze nieuwsbrief mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

 

Avans Hogeschool
088-525 64 49
secretariaatEV@avans.nl
Mailings
afmelden
Adresgegevens
Breda | 's Hertogenbosch | Tilburg | Roosendaal
Volg ons
https://tracking.avans.nl/image/515/0/445/3af74d21b4bd7f7bd65abeaa20a89db9/twitter.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/442/5dbcafaa17d49cd5730cef32e43a2fe9/facebook.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/444/9b1de669430b840d62d1ae8cac55c9ad/linkedin.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/446/c95e79f9e5033cff6c3ed64c78d7742b/youtube.jpg https://tracking.avans.nl/image/515/0/443/508a88779f0fa696751c3ff0a9d54e28/instagram.jpg